Când se trece la ora de vară în 2017 și de ce dăm ceasul înainte cu o oră
Anual, în ultima duminică din luna martie, facem trecerea la ora de vară și dăm ceasul înainte cu o oră. Deși realizăm acest lucru din inerție de multe ori, ba chiar, mai nou, nici nu conștientizăm modificarea pentru că ceasurile noastre digitale se schimbă automat, ne putem întreba de ce dăm ceasul înainte cu o oră.
Când se trece la ora de vară
În fiecare an, în duminica din ultimul final de săptămână din luna martie dispar în mod magic 60 de minute din ziua noastră cea mai scumpă de relaxare, timp care ni se dă înapoi în luna noiembrie (atunci când trecem la ora de iarnă și dăm ceasurile înapoi).
Ora de vară în 2017 pică în noaptea dinspre 25 spre 26 martie. Din acest motiv, ziua de 26 martie va avea 23 de ore în loc de 24.
Din păcate pentru cei din preajma ecuatorului, unde ziua și noaptea au cam aceeași lungime (de 12 ore), oriunde altundeva pe Pământ, oamenii au parte de mai multe ore de lumină decât de întuneric. Astfel, cu cât trăiești mai aproape de Polul Sud sau de Polul Nord, cu atât este mai lungă perioada de lumină pe parcursul verii. Din acest motiv, când se trece la ora de vară, cei de la ecuator nu au parte de o schimbare semnificativă, de aceea multe dintre aceste țări nu schimbă ora.
De ce dăm ceasul înainte cu o oră: cine a venit cu ideea
De ce dăm ceasul înainte cu o oră? Practica a apărut pentru a ne folosi mai eficient de orele lungi de lumină ale verii. Atunci când se trece la ora de vară, câștigăm o oră în plus de lumină. Lucru care nu cred că deranjează pe nimeni, mai ales pentru că această modificare ne permite să ne bucurăm mai mult de soare, de zilele de plajă sau, de ce nu, de vacanțe ceva mai lungi.
Ideea de a trece la ora de vară, cu scopul de a avea la dispoziție mai multă lumină, a fost concepută prima oară de Benjamin Franklin în timpul unui sejur în Paris, în anul 1784. Însă deși inițiativa acestuia este de lăudat, primul care s-a gândit în mod serios să facă această idee posibilă a fost un constructor londonez pe nume William Willett. Acesta a propus să dăm ceasul înainte cu 20 de minute în fiecare duminică din luna aprilie.
Ora de vară așa cum o cunoaștem astăzi a fost propusă de entomologul din Noua Zeelandă, pe nume George Vernon Hudson, în 1895. Iar 110 țări din întreaga lume se folosesc de mecanismul propus de acesta.
Din Europa, Islanda este singura țară care nu face trecerea la ora de vară, iar Rusia deși a început să aplice acest sistem din 1981, a renunțat după 20 de ani.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în 1932, dar practica a fost suspendată 11 ani mai târziu, în 1943 și a fost reintrodusă în 1979.
Toată lumea apreciază după-amiezile lungi și călduroase și aceiași oameni par să se plângă de scurtarea timpului de lumină odată ce toamna se apropie cu pași repezi. Așa că de ce să nu dăm ceasul înainte cu o oră și să ne bucurăm pe îndelete de soarele și căldura pe care zilele de primăvară și vară ni le oferă?